Sanal Gerçeklik Gözlüğü Ne İşe Yarar
Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Bazen bir karton ve bir gözlük çerçevesi ile bazen de Oculus,LG,Samsung,Google,Sony gibi dünya devlerinin ürettiği Sanal Gerçeklik gözlükleri ile telefonlarımızda bir filmi izlerken , oyun oynarken veyahut televizyon ekranında 3D bir film seyrederken , izlenilen görüntüyü daha gerçekçi algılama sağlanabilir ve izlenilen şeylerden daha fazla zevk alınabilir.
Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulur ?
Biz insanlar geçmişten bugüne hep bir şeyleri değiştirme , daha iyiyi keşfetme isteği içerisindeyiz ve bunu yaparken bulunduğumuz evrenden kopmak ve yeni evrenlere doğru yol alma arzumuz da vardır bu yüzden insan bulunduğu dünyadan bir an olsun uzaklaşıp ekranda gördüğü görüntülerin içine yoğunlaşmak ister işte bu ihtiyacından da , sanal gerçeklik gözlüğü dediğimiz VR ( Virtual Reality ) gözlüklerini icat etme ve geliştirme çabası oluşur.
Geçmişten bugüne birçok sanal gerçeklik denemesi olmuştur , Atari oyunları vs daha birçok eski oyun konsolları üzerinde çeşitli çalışmalar ile sanal gerçeklik yakalanmaya çalışılmıştır fakat eski teknoloji ile böyle bir şeyi başarmak zordu , başarılsa da yapılan aygıtlar düşük kalitenin yanında karışık ve kullanılması zor oluyordu.
Fakat bundan 3-5 sene önce Google‘nin Glass hareketi ve 1-2 sene öncesine kadar telefon üreticilerinin bu piyasaya dahil olması yeni bir sanal gerçeklik cihazı oluşturulması isteğini güçlendirdi ve böylece rekabet başladı.Rekabet ile her geçen gün daha iyi sonuçlar veren , daha gerçekçi görüntüler sunan sanal gerçekli cihazları üretilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı.
Gerçekten işe yarıyor mu ?
Tabi ki de işe yarıyor , gelişen teknoloji ile gözlükler çok kaliteli sonuçlar veriyor ve kullanıcılar kendilerini oynadıkları oyunun , izledikleri görüntülerin gerçekten içinde hissedebiliyor , durum öyle ki bazen ; Bir oyuncu kendini gerçekten oyuna kaptırıp oyun içi hareketlerini dışa vurabiliyor , korku filmi izleyen birisi korkudan kendini yerlere atabiliyor.Zaten bu teknolojinin en çok işe yaradığı sektör korku filmleri ve oyunlarıdır.
Sanal Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılacak?
Eğitim
Günümüzde eğitim alanı, ülkemizde de örneklerine rastladığımız, “uzaktan eğitim” imkanı sağlayan öğrenim merkezlerinin artmasıyla, geleneksel öğretim metotlarının dışına çıkmaya başladı.
Gelişen teknoloji öğrencilerin karmaşık içerikli konuları, sanal gerçeklik cihazları aracılığıyla eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenmelerini sağlıyor. Ayrıca öğrenciler bu ortamdaki nesneler ile etkileşime geçip onlar hakkında daha çok şey öğrenebiliyor.
Örneğin öğrenciler, tarih dersinde anlatılan mekanları sanal gerçeklik sayesinde dolaşırken hocasının anlattıklarını dinleyebilecek; daha doğrusu yaşayabilecekler. Bu sayede öğrencilere istenilen bilgi çok net ve açık bir şekilde anlatılabilecek, öğrencilerin konuyu doğru şekilde anlama ve öğrenme yüzdesi önemli ölçüde artacaktır.
Tıp ve Sağlık
Sanal gerçekliğin kullanılabileceği alanlardan bir diğeri de sağlık. Bu teknoloji sayesinde yaratılan sanal ameliyat simulasyonları, tıp öğrenimi gören öğrencilerin pratik kazanmasına olanak sağlayacak. Ameliyat gibi özel tecrübe gerektiren ve hayati önem taşıyan durumlarda doktorların önceden hazırlıklı olmasının ne kadar önemli ve paha biçilemez olduğunu vurgulamak gerekir.
Sanal gerçeklik teknolojisi, şaşırtıcı bir şekilde fobik rahatsızlıkların tedavisinde de etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fobik rahatsızlıkları olan kişilerin büyük bir çoğunluğu sorunlarının kaynağına inmekten kaçınır. Oysa ki fobinin tedavisi tamamen korkuyla yüzleşmektir. Aerofobi (uçuş korkusu) hastasını tedavi etmek için uçağa bindirerek yüzleştirmek gibi zor bir yol yerine, sanal gerçeklik gözlüğü takmaya ikna etmeniz yeterli olacak!
Spor
Sanal gerçeklik golf, atletizm, kayak, tenis, futbol gibi bir çok spor dalında sporculara antreman desteği sunuyor.
Sporcular bu teknolojiden tekniklerini geliştirmek için yararlanıyorlar. Örneğin, bireysel takiplerde daha hızlı olmak isteyen bir parkur bisikletçisi ve vuruşunu geliştirmek isteyen bir golf oyuncusu rahatlıkla bu teknolojiden faydalanabilir.
Kullanılan sistem, sporcunun tekniğini geliştirmesine yardımcı olmak için onun hareketlerini takip eder ve zayıf yanlarını belirleyip antreman düzenini bu verilere göre ayarlayabilir.
İnşaat
Bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri de inşaat endüstrisi. Sanal gerçeklik sayesinde alacağınız evi, henüz betonu atılmamışken gezebileceksiniz.
Hiç yorum yok: